maanantai 21. toukokuuta 2012

Jättetack, Västergård!

Kaksi viikkoa kuulo/kuulonäkövammaisten/kehitysvammaisten päivätoiminnassa on sekin kasattu nyt laatikkoon. Luulin kyllä ennen sinne menoa saavuttaneeni rajan, jonka jälkeen ei enää kovin suuria yllätyksiä tai aivan niitä supermielenkiintoisia kohteita kertakaikkiaan voi ilmestyä, vaan mitä vielä! Kohteet senkun paranee, ja kohta minun on jo pyydettävä siltä Kieltenopettajien liitolta hieman sponsorointitukea, sen verran ylivertaisuuden mainostamiseksi tämä kyllä alkaa jo mennä.

Ensinnäkin todettakoon, ettei henkilökunta tälläkään kertaa tuottanut pettymystä. Uskomattoman hienoa, asialleen omistautunutta porukkaa ja opiskelijan vastaanotto sekä opastus mitä parhainta! Vad ni är duktiga, faktiskt! Printatut ohjelmistot aikatauluineen ja erinomaisine sisältöineen odottivat jälleen kerran mykistynyttä opiskelijaa. En olisi kyllä enempää voinut toivoa - taaskaan. Ja, som sagt: KOM HIT!

Ljuset i tunnelns ände...?

Päivätoiminnan sisältö oli vertaansa vailla. Miltä kuulostaisi estetisk verksamhet, joka koostuisi draamaharjoitteista tai musiikin tuottamisesta ulkona? Skapandet eli kädentaitojen ryhmä löytyy myös, mutta sisältönä ei ole mitään tavanomaista pikku puuhastelua, vaan aivan kunnon tekemistä, kuten linnunpönttöjen rakentamista ja lintujen juoma-altaiden valamista sementistä. Vähempään tyytyville tietysti löytyy muutakin tekemistä, mutta mielestäni parasta on kuitenkin se, että halutessaan voi tehdä isoja, jännittäviä asioita. Sama teema jatkuu puupajalla, jossa koneet on tietysti suunniteltu mahdollistamaan toimintarajoitteisten henkilöiden työskentelyn turvallisuudesta tinkimättä. Demontering-osastolla voivat niinikään työskennellä kaikki kehitystasosta riippumatta koneiden purkuhommissa. Ja hei, ei se oma iso kasvihuonekaan huono idea ollut, sillä ohessa on luonnollisesti myymälä, jossa päivätoimintaan osallistuvat toimivat itse myös myyjinä henkilökunnan tuella. Ohessa hoituu kasvien kasvatus ja hoito. Friskvård och hälsa -toimintaan osallistuvat voivat kohentaa hyvinvointiaan vaikkapa oman järven rantaan rakennetulla lautalla, jolla sopii kellua ulapalle raitista ilmaa nuuhkimaan. Jos ei lautta innosta, voi lähteä kylpylään tai kesäsäällä käyttää ulkouima-allasta ja pihasaunaa. Tämä siis noin aluksi.

Ja sitten se kaikkein paras, oma pieni upplevelsepark, elämyspuisto! Kaikkia aisteja stimuloivaa puistoa tietysti fiksataan porukalla ja uusitaan kohteita vähän väliä. Asiakkaat saavat itse tehdä ehdotuksia sisällöksi ja sittenpä vain rakennellaan yhdessä. Oma suosikkini oli pimeätunneli, kakkoseksi kiilaa erään asiakkaan toivoma ja myös toteuttama oma lentokone. Kolmospaikan vievät tasapuolisesti kaikki muut mielikuvitukselliset elämyskohteet. Underbart!







Että näin täällä...
Ja jotta päiväni olisi supertäydellinen niin todettakoon, että velat ovat todellakin muuttuneet saataviksi: olen juuri onnellisesti saanut kuulla rämpineeni sen viheliäisen neuropsykologian tentin sittenkin läpi, us-ko-ma-ton-ta! Tuloksen kuultuani tuli mieleeni vain yksi ja ainoa kappale, joka kuvaa aivan täydellisesti tunnelmaani melodialtaan, eikä hauskassa sanoituksessakaan mitään vikaa ole - sen verran maaseudulla täällä olen minäkin, että joka aamu pääsen niitä lehmiä moikkamaan :)

Jos ei tästä tule hyvälle tuulelle niin ei sitten mistään!  Kung över ängarna:





4 kommenttia:

  1. Oj, det låter kul! Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja opettavaiselta myös meille lukijoille. Ja vielä kerran AIVAN JÄRJETTÖMÄN ISOT ONNITTELUT tentin läpäisystä! Eikös se ollut viimeinen?

    VastaaPoista
  2. Nii-in, voitte alkaa vaikka miettimään siellä päässä omaa Upplevelseparkkia siihen aistipuutarhan lomaan :) ? Voin tulla joskus kaivuuhommiin.

    Ja KIITOS, kyllä se tentti niin tuskan takana oikeesti makasi, et voi ees kuvitella... Viimeinen se tosiaan oli ja jos hyvin kävi niin taisi olla myös koko koulutuksen viimeinen osaltani (kai). Wohouuu :)) !!!

    VastaaPoista
  3. Juu onnee nyt roppakaupalla täältäkin. Kyllä sää sen tentin kanssa painit ihan liikaa eli oli kyllä oikeus ja kohtuus, että meni läpi.

    VastaaPoista
  4. No ja hei todellakin! Paino sanoilla "ihan liikaa" - hitsi, kun meni hienoja aurinkopäiviä hukkaan...

    VastaaPoista