maanantai 14. toukokuuta 2012

Hej från Linköping!

Olen harjoitteluni puitteissa jo aiemmin käynytkin Linköpingissä, mutta nytpä tuli ensimmäinen tilaisuus jättäytyä sinne työpäivän jälkeen ja tehdä aivan oma retki tähän Ruotsin viidenneksi suurimpaan kaupunkiin. Ystäväni "Lonely Planet Sweden" olikin kohdetta jo suositellut, joten päätin suunnistaa sen tähtiohjeistuksen mukaisesti Linköpingin linnaan keskiaika- ja tuomiokirkkomuseoon sekä itse Tuomiokirkkoon.

Tack så jättemycket!!

Maanantai olikin onnenpäiväni! Linna on nimittäin itse asiassa  tuolloin aina suljettu, mutta eihän se nyt Ruotsissa mikään ongelma ole, sillä kuten muistamme: "Allt kan lösas". Ystävällinen linnan putiikinpitäjä päästikin minut sisään, eikä siinä vielä kaikki: hän kiersi kanssani suurimman osan näyttelystä ja antoi liki kahden tunnin yksityisesittelyn Ruotsin keskiajan historiasta! Eri asia toki on, mitä kaikkea siitä ymmärsin. Vaan väliäkö hällä, tunnelma oli tärkein ja informaatio tuli vain bonuksena, samoin kuin vapaasti päälle soviteltavissa olevat keskiaikavaatteet. Ai sovitinko? No hei tietysti! Kuvat jääköön vain sisäpiirille tällä kertaa :)

Näyttely olikin uskomattoman hieno gregoriaarisine musiikkeineen ja vahanukkeineen. Hento miinus kyllä siitä, että kaksi kertaa olin saada sydänkohtauksen ukkeleiden vuoksi, jisses. Pyöveliukko nurkan takana vastaanottamassa ja toinen ikkunan luona kyhjöttämässä oli hei vähän liikaa! Lähes liikaa oli myös se, että opasseuralaiseni kävi googlesta tarkistamassa oleellisia sanakirjani ulottumattomissa olevia sanoja minulle suomeksi, jotta pysyin kärryllä. Ja jos luulitte itseni tavoin, että tämä oli jo paljon tehty niin ei näköjään ollut. Olin jossain kohden maininnut hänelle siirtyväni seuraavaksi Tuomiokirkon uumeniin. Opas epäili, ettei kirkkoon pääse poikkeusaikataulujen vuoksi (koulujen päättäjäis- ja retkisysteemeitä), ja tietysti sitä harmittelin. Vaan mitäpä teki opas? Soitti minun kierrellessäni parit puhelut ja ilmoitti, että kirkko on käytettävissäni, var så god.  

Jag är helt ställd, verkligen - ja minut huomioiden se on sentään aika paljon...


Linköpings slott byggdes ursprungligen som biskopsgård under 1100-1400 -talet

 

Medeltida kammar

 



Ja sitten kirkkoon, hopi hopi...


Linköpings Domkyrka on yksi Pohjoismaiden suurimmista katedraaleista ja se olikin helppo uskoa. 1220-luvulla rakennettu kirkko on peräti 107 m korkea ja 110 m pitkä, ei siis tosiaan aivan pienimmästä päästä. Kirkkoa on historian kuluessa muokkailtu basilika-tyylisestä goottilaiseen ja tulipalojen jälkeen muutenkin vähän uudisteltu alkuperäisyyttä kuitenkin varjellen. Harmi, etteivät valokuvat tee sille oikeutta, joten joudun vain toteamaan sen olleen uskomattoman hieno. Lähinnä tulee mieleen ne Keski-Euroopan katoliset kirkot, joissa olen vieraillut ja jotka usein ovat melkoisen mahtipontisia. Tämä ei niistä juurikaan taakse jäänyt, suosittelen.






                        Tror du ditt barn skulle vilja bli präst? Låt barnet pröva på först här i kyrkan!






7 kommenttia:

  1. Vähänkö olen kade! Saat kyllä näyttää näitä kuvia lisää myöhemmin. Aika hieno juttu tälläinenkin tutustuminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä voin jotenkin kuvitella sun kiinnostuksen tähän aiheeseen :)) Palataan siis alttaril... siis aiheeseen myöhemmin.

      -Tuija-

      Poista
  2. Keskiaikahistoriikki ja näyttely kuullosti erittäin mielenkiintoiselta. - Jos siitä puheesta ois jotain ymmärtäny? - Toi kirkko muistuttaa malliltaan yllättävän paljon meidän tuomiokirkkoa, (tänne vissiin malli kopiotu sieltä) mutta on vissiin 3kertaa isompi. Eikä ole tehty Kurun graniitista. -M-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ulkoisesti varmaan muistuttikin, muttei sisäisesti ollenkaan. Sääli, ettei kuvista saa mitään käsitystä kirkon koosta - it´s huge!

      Poista
  3. No sulla kyllä kävi äärimmäisen hyvä tuuri kun opas sattui oleen mukava ja päästi sua joka paikkaan !

    VastaaPoista
  4. Siis toisilla hei vaan käy niinku tuuri useassakin asiassa =0) Opas vannotti mua palaamaan takaisin ystävieni kanssa, joten ehkä sä lähdet mukaan ens kerralla??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en varmaan lähde :))) No ei vaiskaan. Varmasti lähden kun aika vaan sopii. ja tietty otetaan mukaan meidän kävelevä kompassi ally :)))

      Poista