perjantai 23. maaliskuuta 2012

Marieborg Folkhögskola

Terveiset yökyläilyseminaarista Marieborg Folkhögskolanista! Kyseessä oli siis aiemmin mainitsemani Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor  ja heidän systeemeihinsä liittyvä yhteisyötapaaminen. Väkeä ei ollut paljon, mutta laatu korvasi totta tosiaan määrän! Paikalla oli alansa erityisosaajia ympäri Ruotsia, ja muutama nimi oli itselleni tuttu alan kirjallisuuden kautta. Yhden todellisen kiintotähden eräästä tutkimuksesta onkin mukanani jopa jäljennös, jonka olen ottanut mukaani oppariani silmälläpitäen - siis sitä, jota en ole täällä ollessani vilkaissutkaan... On vähän ollut muita kiireitä.

Kahden päivän pääaiheena oli kehittää eteenpäin jo aloitettua työtä sosiaalishaptiseen eli kosketukseen perustuvaan kommunikaatioon liittyen. Tosi tiivistettynä tarkoittaa tässä kohden siis erilaisia viittomamerkkejä, jotka keholle viitottuna välittävät informaatiota ympäristön tapahtumista ja näin takaavat sosiaalisen osallisuuden. Koskee siis kuntoutuksen ohjaajiakin, haluammehan mieluusti luoda ihan henkilökohtaisen vuorovaikutuksen olemassa olevin keinoin, vai mitä? Aihealue sinänsä oli itselleni tuttu, mutten ole koskaan ollut mukana näkemässä, miten uusia merkkejä luodaan. Kokemusasiantuntijoina oli kaksi kuurosokeaa naista, jotka toivat esiin erinomaisesti käyttäjänäkökulmaa ja testasivat samalla merkkien toimivuutta. Niinpä vain parin päivän aikana saatiin kasaan melkoinen määrä materiaalia, jota edelleen jatkotyöstetään eri tavoin. Mieleni tekisi tietysti tässä kohden kertoa enemmänkin informaatiota kehittelytyöhön liittyen, mutta epäilen ettei se ole aivan korrektia. Joka tapauksessa oli erinomaisen hienoa nähdä tätä työskentelyä erittäin tärkeän asian eteen, ja siitä kiitos kaikille! Tack x 1000!

Ai niin, muistatteko vielä Kerstinin aiemmin mainitsemani kuntokeskuksen vastaanotosta,  jfglkdgll-Kerstinin siis? Jos muistatte, niin hitsin hyvä. Pääsette nimittäin siten tunnelmaan päivien erityisjännityksestä vastanneen Pernillan osalta. Hän saapui paikalle Skånen alueelta (ja tähän kohtaan todella, todella pitkä huokaus). Olenkin pelännyt hetkeä, jolloin joudun nokakkain jonkun skånelaisen kanssa, sillä tiedossani on ollut fakta, ettei heidän puheestaan saa niin mitään selvää. Pernilla pysyikin liikuttavan yhtenäisessä skånelaisrintamassa, hän vastasi Kerstiniä potenssiin kymmenen. Kerstin oli kuulkaa sittenkin pelkkä pikkukala, olisi pitänyt ymmärtää olla tyytyväinen hänen ääntämykseensä. Täytyy varmaan viedä kukkia seuraavalla kerralla.

Ensimmäiset jännittävät tunnit Pernillan seurassa kuluivat siihen, kun yritin löytää edes jotain logiikkaa ääntämiseen ja sitä kautta hänen asiansa ymmärtämiseen. No, kun tarkasti kuunteli niin tietty tuulen vinkunaa tai suhahdusta muistuttava ääni kuului aina ennen å-kirjainta ja ennen -ion -päätettä näköjään vinkaistiin toisella tavalla. Vaikea sanoin kuvata miltä hänen lievästi sanottuna haasteellinen puheensa kuulosti, mutta jos sanon hänen pitäneen puhuessaan suussaan samaan aikaan tuulessa vislaavaa ja räpistelevää lintuparvea, niin ehkä osuu aika lähelle. Vaikeustasoa nostaakseen Pernilla oli myös väliin kirjoittanut seinälle heijastamansa tekstin jokseenkin mielenkiintoiseen muotoon. Jäspa, luki seinällä ja minä selasin edestakaisin parasta ystävääni, keltaista sanakirjaa vastausta löytämättä. Ai se, se on siis gäspa eli haukotella, opasti hän. Huh, hyvä kun tuli taas otettua Panadolit mukaan.

Joka tapauksessa huippumielenkiitoisten päivien ja vielä kiintoisempien ihmisten tapaamisten sekä oman henkiinjäämiseni kunniaksi päätin vielä extempore-meiningillä käydä kurkistamassa paluumatkalla Norrköpingin keskustan. Ja ajatelkaapa, että sillä suoran matkalla en tarvinnut kuin yhden kerran reittiopastusta! Tunnustettakoon tosin, että puolivälistä pääkatua suunnistamista ja myöhemmin takaisin paluuta helpottivat raitiovaunun kiskot :)
Ja nyt Kerstinille kukkia ostamaan.

Hälsningar från Norrköping

5 kommenttia:

  1. Hyvä et selvisit hengissä skånen murteesta:))) No ostappa kerstinille oikein kauniita kukkia. Taas oli hyvä teksti. On kyllä ilo lukea näitä kun joku viitsii tälläisiä kirjotella.

    VastaaPoista
  2. Joo, paitsi ettei muuten oo näkynyt kukkakauppaa täällä päin, täytyy vissiin jatkaa etsintää. Hei Niina, kiitos kannatuksesta, mutta siis voitko nyt vahvistaa etten ole sulle maksanut näistä kiittävistä kommenteistasi ;)

    VastaaPoista
  3. Hahaa! Där ser du nu hur "lätt" och "enkelt" det är att kommunicera med skåningarna! Jag berättade väl om marknadsundersökningen jag gjorde för länge sedan? Jag hajade ju ingenting vad skånska män i sina små verkstäder svarade på mina frågor som jag ställde i telefonen... Det gällde bara att fylla i blanketten och tacka för svaren, vad de än var. ;-)

    Ha en urfin helg! Här har det också börjat bli lite vår - +9 i dag!

    Kram
    Sari från Puumuli

    VastaaPoista
  4. Haahh, din egen marknadsundersökning låter att ha också varit en trevlig och angenäm upplevelse :))
    Ha en fin helg själv oxå,

    Tuija

    VastaaPoista
  5. Mulle ei siis ole maksettu kiitettävistä kommenteista:)))) Nämä on oikeesti hyviä luettavia:))

    VastaaPoista