tiistai 20. maaliskuuta 2012

Tack, Mo Gård Folkhögskola!

Nemen hej, det är alltså jag!

Ensimmäinen harjoittelupaikka alkaa olla paketoitu, ja huomenna kipitän sinne (kuin) viimeistä päivää. Aiemmin sovitun kahden viikon pätkä hieman kutistui, sillä osallistun torstaina ja perjantaina Nationellt Kunskapscenter för Dövblindfrågor -työryhmän kaksipäiväiseen seminaariin Marieborgs Folkhögskolanissa. Så intressant! Ohjelmistossa on pohjoismaista tilannekatsausta, raportteja ja selvityksiä sosiaalishaptiseen kommunikaatioon liittyen. Kiva sana, eikö vaan? Hei opiskelutoverit, yllättäkää kommunikaatio-ope ja heittäkää tiskiin tämä astetta terävämpi sana ja katsokaa, mitä tapahtuu :)

Mutta mitäpä jäi käteen ensimmäisestä työssä oppimisen pätkästä? Tosi kivat työtoverit ja ryhmäläiset kiilaavat ykköseksi, kainalossaan hauskasti samankaltainen, mutta silti niin erilainen ruotsin viittomakieli. Sormiaakkoset alkavat olla hallussa, prepositioiden viittomamerkit tiedän jo - enää ei puutu kuin se oikea prepositio oikeassa paikassa  :) Muutama irtosanakin jäi ihan vahingossa mukaan. Ohjaajalleni Anettelle kuuluu superkiitokset, hän se vaan jaksoi toistaa toistamasta päästyään ohitseni lipuvia outoja sanoja ja näppärästi johdatti minua mukanaan paikasta toiseen. Tackar sååå jättemycket, Anette!  Och nu har jag köpt glödlampor också, ja. Och självklart tack till alla andra som varit med, tack tack! Ni var härliga <3


Med dockan och Anette är det jättekul att lära sig teckna på svenska

Entäpä sitten se kuntoutusosio? Jaa-a. Systeemi on sen verran erilainen ja sisältyy toisella tavalla tähän, että se täytyy aihealueena kaivaa erikseen esiin. Rahoitussysteemi oli oikein kiva saada selvitettyä kokonaisuuden hahmottamiseksi, stort tack Vivianne. Sanoisin, että yhdeksi helmeksi nauhaan pujotetaan myös lainsäädännön läpikäyminen, ett specialtack till Cecilia. Yksi keskeisimmistä on kuulemma LSS Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade, joka turvaa kehitysvammaisten, aivovaurioituneiden sekä erityisen suurta ja pysyväisluonteista tukea tarvitsevien toimintarajoitteisten elämää. Laki turvaa oikeudet mm. erityisasumiseen, päivätoimintaan, saattoapuun, yhteyshenkilöön sekä tukeen ja neuvontaan - tässä kohden kuvaan voisi siis astua vaikkapa kuntoutuksen ohjaaja. Cicci lahjoitti myös varsinaisen kirja-aarteen: Plus & minus - Framgångsfaktorer och hindrande faktorer i samband med förvärvad dövblindhet. Kirja, joka sukeltaa suoraan opinnäytetyöhöni! Matka jatkukoon...



4 kommenttia:

  1. Ajattelin tässä juuri, että ookko jo eksyny sinne ruotsiin kun ei tule uutta blogikirjoitusta :))) vitsi kun nää on oikeesti hyviä kirjotuksia, vaikka välillä meikäläinen putoo kärryiltä. Ei sen väliä :))) Matka sen kun vaan siintää silmissä eli ei oo enää pitkä aika kun nähdään ihan livenä :)))) Tsemppiä sinne päin ja oon hengessä mukana !!!!

    VastaaPoista
  2. En oo vielä eksynyt lisää, mutta perjantaina kyllä ajattelin jatkaa sillä teemalla mennessäni kiertelemään Norrköpingiä :)

    VastaaPoista
  3. Hei Tuija!
    Kivaa salakatsella sun rundia. Kuulostaa haastavalta, mutta varmasti sun kompetenssilla menee!
    Jännä että ne Ruotsissa on niputtaneet keharit ja aivovammaiset samaan lakiin... Varmaan toisaalta palvelee, kun Suomessa a-vamman saaneet heiluu kriteerit täyttämättöminä vammaispalvelulain huomassa. Stöd och service för vissa funktionshindrade -laki täytynee googlata ja kääntää... Vai Tuija jos viitsisit iltapuhteena ;)

    -Jaakko-

    VastaaPoista
  4. Joo, toi oli Jaakko tosiaan jännä valinta että nimetty nimenomaan nuo kaksi kimppaan... Ruvetaanko ajaan porukalla uusia lakeja meillekin, laki per vika/vamma/sairaus/toiminnanrajoite jne. :) Ja siis tottahan toki tuossa ohimennessä voin pienet käännöstyöt heittää ;)

    VastaaPoista