keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Kraftverk, turbiner och motion

Hejsan, jag heter Gasturbin SGT-750!

Bränkammare, svetsning, svarv. Ai niin, ja sanonta Kärt barn har många namn. Jep, kaikella sitä voi näköjään sanavarastoa kartuttaa, ainakin jos pääsee käymään Finspångissa sijaitsevalla Siemensin voimala- ja turbiinitekniikkaan erikoistuneella tehtaalla. Teimme nimittäin sinne tänään Folkhögskolanin ryhmien yhteisen opintokäynnin. 1,5 tuntia kestäneen kierroksen aikana tulivat tutuksi jos jonkinlaiset vermeet, jotka jokainen kyseisen alan opiskelija olisi varmasti halunnut omin silmin nähdä. Pakko sanoa, että olin itsekin vaikuttunut. Vielä vaikuttuneempi olin osallistujien aktiivisuudesta. Niin ja siis tiedoksi tässä kohden, etteivät koulun opiskelijat taustastaan huolimatta ole kuntoutujia, asiakkaita tai edes opiskelijoita, vaan heistä käytetään nimitystä en deltagare, mukanaolija tai osallistuja. Aika kivan aktiivinen nimitys, joka velvoittaa yhteiseen ja omaankin toimintaan. Voisi olla käyttökelpoinen kaikkien kotioloissakin? Joka tapauksessa kaikki olivat hienosti juonessa mukana, kysymyksiä sateli ja keltaisten turvaraitojen sisällä pysyttiin joka jalkapari, olihan turvallisuussääntöihin tutustuttu yhdessä esittelijän toimesta ennen tehtaaseen sisään astumista. Kierroksen aikana ei puhettakaan laahustamisesta tai epämääräisestä pälyilystä. Jos olisin työnantaja, ottaisin koko porukan hommiin samoin tein. Väldigt bra jobbat, gruppen! Loppupäivä koululla käytettiin yhdessä tutustumiskäynnin annin purkuun erilaisten tehtävien kautta, oheisvälineinä tietokone ja videokamerat.

Och nu ska vi träna

Sain ilmeisesti sen verran myös itseeni vihdoinkin virtaa itse Siemensiltä, että päätin hiipiä illan tullen vajaan vartin kävelymatkan päässä sijaitsevaan paikalliseen kuntoilukeskukseen, Arena Grosvadiin. Itse asiassa kävin siellä jo eilen nuuhkimassa kuntoiluilmaa ja hakemassa lukujärjestyksen. Vattenträning, Funktionell träning, Cirkelträning, Box & Kick och de andra odottavat selkeästi uutta kuntoilijaa riveihinsä. Kamat kassiin ja menoksi. Aulassa minut vastaanottaa näköjään Kerstin, hejsan. Kerstin, jag ville ha ett träningskort. -Vad trevligt, hymyilee hän ihanan sporttihenkisesti. Och skulle du vilja ha ett jfglkdgll, ett hidgigidhiu eller kanske uetyuuhkljvli?? Ai jahas, joopa. Ilmeisesti tässä nyt odotetaan minun valitsevan  erilaisten korttimahdollisuuksien välillä, jotka siis Kerstin olivat...? - Jfglkdgll, hidgigidhiu och uetyuuhkljvli, toistaa hän.  Fan i helv&%¤  Kerstin, en saa hei mitään selvää.  Vaan Kerstinpä ei edes huokaile, hän ymmärtää kaivaa hienotunteisesti esiin vaihtoehdoista kertovan paperiversion. Aijj-jaaaaa, no nythän tämä selvisi. Kort med valfritt antal månader, det är det som jag vill ha. För två månader, tack.  Hitsi, kun tuli hiki jo ihan tässä. Mitä jos ei menisikään tunnille, vaan jatkaisi kyselyä kaikessa rauhassa ja saldona olisi ihan ilmaiseksi korkeat sykkeet? Sykemittari unohtui kuitenkin Tampereelle eli halutun tuloksen tarkistaminen osoittautuu varmaan hankalahkoksi... Hmm, jollekin tunnille sitten varmaan. Kerstin arpoo minulle sopivan ryhmän.

Löydän itseni pienen harhailun jälkeen BodyCombat-tunnilta turvallinen jumppa-asu päällä. Yes, tämä on tuttua, himla skönt! Pian alkaa musiikki, muu ei sitten olekaan tuttua. Kaksi jumppaohjaajaa hoitaa yhdessä tunnin! No on ainakin tehokasta. Nu kör vi... tre vänster...arm kör...vila får ni hemma...dubbelt...beredd... Kahden jalan sijaan minulle on yhtäkkiä kasvanut niitä näköjään ainakin neljä ja käsiäkin on enemmän kuin tarvitsisin. Sori, vierustoverit. No mutta hauskaa oli törttöilystä huolimatta, etenkin kun itse itselleni nauroin. Hiki tuli ja sehän riitti, loistovalinta kerrassaan. Tästä on kiva jatkaa kohti uusia liikuntaelämyksiä, vai mitä Kerstin? Etenkin, kun seuraavalla kerralla ymmärrän tunnin jälkeen desinfioida sen jumppa-alustan, kuten muut näköjään tekivät.

4 kommenttia:

  1. Mä niin näen sut sieluni (naurusta vettä valuvat) silmin siellä jumppakeskuksen tiskillä ja body combat-riennoissa!! Mutta oot sä vaan aika sissi, läpi harmaan kiven ja vaikeaselkoisen Kerstinin, kohti ja kovaa!!!

    VastaaPoista
  2. Hyvä et löysit kuiteskin oikean tunnin. No olishan se ollu kivaa, jos olis menny sokkona jollekkin tunnille tai sitten ei. Olis löytäny itsensä pian mammajumpalta:)))

    VastaaPoista
  3. Komppaan Katia ja olen niin ylpeä susta että sait sen mitä halusit. Mahtavaa.

    VastaaPoista
  4. Det där skulle man gärna ha velat ta på film... :-)

    Ha ett trevligt veckoslut!

    Kram
    Sari från Puumuli

    VastaaPoista