maanantai 12. maaliskuuta 2012

Språkbad - garanterad huvudvärk

Språkbad, kielikylpy. Hauska ja tehokas tapa oppia uusia kieliä. Niin varmaan ainakin silloin, jos omaa nuoremmat ja vastaanottavaisemmat aivokudokset. Kävellessäni aamulla ensimmäiseen harjoittelukohteeseeni Folkhögskolaniin päätin, että ruotsiksi vedän niin pitkälti kuin se riittää, täydennykset englanniksi ja sillä mennään. Suomihan putosi laskuista jo viime viikon perjantaina. Ruotsin viittomakieltä minun ei oleteta osaavan sormiaakkosia ehkä lukuunottamatta ja suomen vastaavaa en täällä tarvitse muuten kuin kielten samankaltaisuuksia havainnoimaan. Ehkä sivussa täytyy jotain sanastoa opetella kahdenkeskistä kommunikaatiota helpottamaan?

Niin, vähänpä tiesin.

Englanti jäi hyödyttömänä oven ulkopuolelle auringonpaisteeseen. Okei, ei siinä mitään ja parempihan se on pudottaa yksi kieli joukosta niin helpottuu tavallaan tuo kielten sekamelska. Turha sitä on kai kaikkea yrittää mukana roikottaa. Hej så länge engelska, du har just blivit avpolleterat! Vi ses senare. No, ruotsin kasvatuksellisen kuntoutuksen sanasto tulee lisääntymään hienosti. Vad bra! Ja varmaan ihan riittää, että tässä seurailen ja kommentoin ruotsiksi sitten tosiaan? No ei ihan. Jännittävä diili on, että puhuessani ruotsia viiton samalla suomeksi, jotta turvataan jonkintasoinen yhteinen kieli eroavaisuuksista huolimatta. Siis samalla, på samma gång, samtidigt? Jep, näin se menee. Gud förbjude! Nyt kyllä kuolen.

En kuitenkaan sitten kuollut tai niin ainakin luulen.

Jäin eloon, sillä tuskanhiki kompensoitui muuten tavattoman mielenkiintoisella päivällä, teemana mm. nuorten aikuisten sekä aikuisten kuulovammaisten maahanmuuttajien rehabilitaatio.Tavallaan kai samalla toteutuu myös habilitaatio, onhan kyseessä uuden yhteiskunnan toimintatapojen oppiminen ja uusien taitojen opettelu? Och förlåt mig, pakko varmaan alkaa näihin teksteihin lataamaan hieman myös tuota kuntoutussisältöä, onhan se kuitenkin muistaakseni pääasiallisin syy täällä oloon :) Joka tapauksessa hyvin, hyvin mukava henkilökunta varmisti viihtymiseni ja otti minut hellään huomaansa hienosti suunniteltuine aikatauluineen. Viikon ohjelmisto on kätösissäni ja sisältö näyttää upealta. Päivää täydensi iloisesti auringossa liehuva Ruotsin lippu Victorian nimipäivän kunniaksi. Känner mig som hemma. 

Ja nyt sinne Panadol-laatikolle...


Och nu kan vi alla lära oss svenska handalfabet!






1 kommentti: