sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Historisk vandring i Finspång

Välttääkseni edelleenkin tylsääkin tylsemmän tenttiin luvun ratkaisin ambivalentin ja syyllisen olotilani siirtymällä aurinkoiseen liki +20-asteiseen ulkoilmaan. Katastrofiajattelua hälventääkseni valitsin valmiiksi pureksitun ja  paon todellisuudesta tarjoavan reitin "Historisk vandring i Finspång", jonka varrella on useita historiallisia nähtävyyksiä.  Huomatkaa, että tässä vaiheessa siis ei aikanaan niinkään lempiaineisiini kuulunut historia alkoikin vaikuttaa jo sekin sangen kiintoisalta vaihtoehdolta... Tämän äkisti houkuttelevaksi muuttuneen reitin taivaltamista varten olikin olemassa pieni opasvihko karttoineen (heh, tosiaan) ja kohdeselityksineen, ja opasvihkohan minulta luonnollisestikin löytyi. Järveä kiertävän reitin varrella on 14 kohdetta, mutta päätin jättää kauempana sijaitsevat kohteet pois ja keskittyä lähitienooseen. Tämä osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi, sillä olin tyystin unohtanut laskea mukaan eksymiskertoimet sekä hauskat rupattelutuokiot ihmisten kanssa.

Reitille hyppäsin sisään kotitalostani noin kilometrin päässä sijaitsevan 1700-luvulta peräisin olevan Klippetorpsgårdenin kohdalta, missä tapahtuikin ensimmäinen ja uskomattomasti myös päivän viimeinen eksymiseni. Harhailtuani puolisen tuntia jännittävällä teollisuusalueella löysin kuin ihmeen kaupalla bensiksen pihasta elävän ihmisen, joka tuuppasi minut takaisin suuntaan, jossa jo kerran olin näköjään käynytkin. Onneksi seuraava kohteeni olikin Lugnet eli sopivasti rauhan tyyssija, vuonna 1820 ruukinpatruuna Gustaf av Wetterstedtin vaimolleen Charlotte Auroralle rakennuttama pikku synttärilahja, jonka portailla kelpasi ottaa aurinkoa. Toivottavasti C A täytti edes tasavuosia, en tohdi edes miettiä, mitä lahjoja välivuosista olisi voinut saada parhaimmillaan.


Grattis, Charlotte Aurora! Hoppas att du tyckte om ditt lilla hus?

 

 

 


Järntemplet

Toivottavasti onnellisen syntymäpäiväsankarin asumuksen lähistöllä sijaitseva, vuosien 1827 - 1882 välillä rakennettu rautatemppeli (tarkasta ajankohdasta ei siis tietoa) Järntemplet oli alunperin tilaustyö Södermanlandiin herraskartanoon, mutta jostain syystä tilaus jäi toimittamatta ja sijoitettiin nykyiselle paikalleen 1907. Ohikulkeva kohtuullisen vilkasliikenteinen tie onkin toivottavasti rakennettu vasta myöhemmin, paikka temppelille kun ei ainakaan nykyisellään kovin kaunis ole.

Jotta temppelit eivät heti tähän tyssäisi, olikin seuraava jo aivan lähietäisyydellä englantilaisen puiston kukkulalla. Auroras Tempel on muistomerkki legendaariselle linnanrouva Aurora Taubelle (1753 - 1806), ja sen keskellä sijaitsevaan monumenttiin on ikuistettu sekä hänen että tyttäriensä kohokuvat. Aivan viereen on sijoitettu myös raudasta valetut viisi Kuningastaulua, jotka on kiinnitetty puiston puihin. Ne kertovat kuninkaallisista vierailuista Finspångissa aina 1800-luvun puolivälistä vuoteen 1936.

Kungatavlan


Ykköseksi monista reitin varrelle osuneista kohteista nostan kuitenkin ehdottomasti Lars von Röökin suunnitteleman pienten vesiputousten ja virtojen keskelle rakennetun kasvihuoneen, Orangeriet. Sen takaosaan on ikuistettu kaksi valtavaa aamuruskon jumalatar Auroraa esittävää seinämaalausta, jotka tosin ajan saatossa ovat jo osin rapistuneet. Kasvihuone näyttää olevan edelleen ainakin jollain tavalla käytössä, sillä sisällä näyttivät kukkivan iloiset pelargoniat.

Orangeriet

Kasvihuoneen oikeanpuoleisesta päädystä astuukin sitten suoraan Louis DeGeerin rakennuttaman Finspångin linnan pihalle kanuunoiden keskelle. Tämä vuosina 1668 - 1685 rakennettu barokkilinna on muuten yksi Ruotsin suurimmista sen ajan linnoista, ja kivitaulut kertovatkin syyn hienoon projektiin: "Nöjet att pryda ett kärt fosterland har varit orsaken till denna byggnad". Mitäpä siihen olisi sitten muuta sanomista - paitsi että linnassa on varmaan aika kuninkaalliset työskentelyolot  siellä toimivilla Siemensin johtoportaan henkilöillä.

Finspångs Slott och Orangeriet på höger sida

 




















3 kommenttia:

  1. Tässähän tuli näin illan ratoksi kunnon historiikki pläjäys :)))

    VastaaPoista
  2. Siis vautsi! Tuo linna on kyllä komia! Kiitos mielenkiintoisesta historia hetkestä.

    VastaaPoista
  3. U welcome :) ! Hauskahan se on itseäänkin vähän sivistää kansallisella kulttuuritietoudella. Sullehan se onkin lähes jokapäiväistä pullamössöä eli kiva, jos viihdytti silti myös sua :)

    VastaaPoista