perjantai 27. huhtikuuta 2012

Norrköpings Visualiseringscenter

Terveiset virtuaaliobduktiosta, jonka kävin tekemässä eilen tuossa ohimennen. Olikin oikein viihdyttävää!

Visualiseringscenter, Kungsgatan 54 - välkommen!

Lähdin nimittäin ennen myöhään iltapäivällä alkavaa työvuoroani vihdoinkin käymään haaveilemassani Norrköpingin Visualiseringscenterissä, jossa havainnollistetaan tietotekniikan avulla asioita, joita ei joko voi silmin nähdä tai joita harvemmin pääsee muuten kokemaan - kuten nyt ehkä tuo obduktio, jota ei kai ihan joka päivä tule käytyä katsomassa. Otaksuntana siis se, ettei itse satu olemaan patologi. Jos olet, voit hypätä tekstissä reilusti eteenpäin.

Niin, obduktion sai siis itse ikäänkuin toteuttaa alkaen ruumispussin (jaiks!) tarkastelusta live-kokoisena aina ihon kuorintaan, lihasten ja luiden tutkailuun, sekä lopuksi luurangon zoomailuun. Feikkiruumis oli ikäänkuin livenä siinä kosketusnäyttöruudulla, ja sitä sai itse käännellä "pöytälevyllä" joka suuntaan 360 astetta - ylösalaisin, sivuille, kaikkialle. Myös jättisuurennus ruumiinosista onnistui. Lisäksi moniin "ongelmakohtiin" sai info-nappia painamalla lisätietoa, jotka selvensivät esim. bodyssa olevien kaasukuplien tai vinksahtaneiden luiden merkitystä lopullisen obduktioanalyysin tekemisessä. Systeemi on niin järkyttävän hieno, että kuulemma lääketieteen opiskelijat käyvät paikan päällä hyvin usein ruumista venkslaamassa.

Hej, välkommen till obduktionssalen!





Vila i frid, Lars!


Jisses Lars, vad har dom gjort för dig??


Den underbara hjärnan

Eikä siinä vielä kaikki! Rakkaat neuropsykologian kirjan kanssa painivat kohtalotoverini, teidän olisi pitänyt olla paikan päällä. Olitte todellakin mielessäni siinä kohden, kun räpläsin eräällä toisella kosketusnäyttöruudulla aivoja. "Potilaana" oli jonkin sortin aivovamman saanut tyyppi, jonka aivot siis ruudulla loistivat sanan todellisessa merkityksessä. Nappia painamalla sai hohtamaan esim. kielitaidosta tai hienomotoriikasta vastaavat aivoalueet ja vamman vaikutuksen siihen. Taisi siinä jotain selityksiäkin olla, mutta ne loikkasin kyllä ohi. Ei ole ihan vielä tuo ruotsin eikä englannin neuropsykologian sanasto tarttunut matkaan, mitä luonnollisesti itsekin ihmettelen :) Mutta systeemi oli kaikkinensa uskomattoman hieno ja jokaisen opiskelija-alennuskruunun väärti (yes, TAMKin opiskelijakortilla sai alennuksen sielläkin - luonnollisesti). Ja tässä vielä lopuksi linkki paikasta kertovaan sivustoon, käykää ihmeessä ihastelemassa: http://www.visualiseringscenter.se/index/sv/#v:50|l:50|s:50|i:50

Ei muuta kuin kohti uusia obduktioita!



4 kommenttia:

  1. Löytykö sellaista mitä et uskonut ihmisellä olevan tai vaikkapa saitko tietoa tenttiä varten. Oli varmastikkin mielenkiintoista mm. se ruumispussi :)))

    VastaaPoista
  2. No joo olihan se aika jännä nähdä siis ihan noin kolmiulotteisena koko ihminen ja ihan oikean näköisenä. Oisin varmaan saanut apuja siitä aivo-osiosta tulevaan tenttiin, mutta tosiaan toi kielitaito ei nyt ihan riittänyt :) Mä kun opin parhaiten kuvia katselemalla, niin sikäli oisivat voineet auttaa. Harmi, harmi.

    VastaaPoista
  3. Jag skulle nog mer än gärna vilja kika in i mina studerandes hjärnor för att få reda på vart allt det jag lär dem försvinner... ;-)

    Ha en fin helg och trevlig första maj!

    Kramar
    Sari från Puumuli

    PS. I dag var det +14 så man kan nog gott konstatera att våren har äntligen kommit till våra breddgrader!

    VastaaPoista
  4. Haha :)Kanske du kan också besöka på Visualiseringscenter du med och hitta svaret därifrån, vem vet? Iaf har ni fått våren dit i Finland (ja, äntligen) och kanske det hjälper studenterna att vakna sina hjärnor upp - eller inte =0)

    VastaaPoista