keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Alla tiders uppfinningar

Me suomalaiset olemme vaan aika kätevää kansaa! Käsistämme on nimittäin aikain saatossa saateltu maailmalle lukuisia keksintöjä eri muodoissaan. ABLOY-lukko ja ksylitolipurkka eivät enää yllätä ketään suomalaisella alkuperällään, sinänsä käyttökelpoinen astiakuivauskaappi puolestaan ei valitettavasti ole tainnut juuri kotoisia Suomi-kunnaita pidemmälle päästä.  Harmi. Suomi-konepistooli sen sijaan muistettaneen vähintäänkin itänaapurissa, tietääkseni laajemmaltikin... hmm, valitettavasti? Biohajoavat luunmurtumien hoidossa käytettävät istukkeet ovat niinikään kansallista omaisuuttamme, samoin kolesterolia alentava ja P. Puskan mieltä lämmittävä margariini.  No, muistetaan tietysti myös liikunnan merkitys tässäkin operaatiossa ja kaivetaan kaikki esiin hauskasti motivoivat sykemittarit, jotka ovat siis suomalaista perua. Hienoa, Suomi!

Det behövs inte termometrar i Schweitz...

Ei ruotsalaistenkaan silti hävetä tarvitse. Ruotsalainen verkkosivusto e24 onkin listannut omat innovaationsa, joten tutustutaanpa nyt niihin oikein porukalla. Aloitetaan tutummasta päästä ja nostetaan esiin dynamiitin keksijä Alfred Nobel, jota voimme kiittää uusien omakotitalotonttien raivausmahdollisuudesta kallioisemmallekin maaperälle. Bra, Alfred! Kiitos Anders Celsiuksen ei meidän tarvitse lähteä umpimähkäisellä vaatevarustuksella ulos pakkaseen, sillä hänpä kehitti paitsi lämpötila-asteikon, myös lämpömittarin. Anders, tack så hemskt mycket!

Monen suomalaisenkin sydän sykkii nykyään onneksi iloisesti ja aivan oikeassa tahdissa toimintakykyä vauhdittaen, kiitos ruotsalaista perua olevan sydämentahdistimen. Jättejättebra! Vuoden keskilämpötilojen noustua ajan saatossa on käyttöä ollut varmasti myös ruotsalaisten kehittämälle jääkaapille - olisihan se kieltämättä ikävää aamuisin lohkoa kuistilla koko viikon majailleista maitopurkeista paloja aamukahviin. Sivumennen todettakoon, että tämän onneksi nyt notkean maidon kaadamme lasiimme niinikään länsinaapurissa kehitetystä Tetrapak-tölkistä, joka teki perhe Rausingista keskivertoa jokseenkin ehkä varakkaamman perheen. Grattis, familjen Rausing! Kodin isommille ja pienemmille nikkareille kerrottakoon puolestaan, että jakoavainkin on kuulemma kolahtanut työkalupakkeihimme samasta ilmansuunnasta. Viimeiseksi, muttei vähäisimmäksi tiedotettakoon Coca-Colan lukuisille janoisille ystäville, että alkuperäisen hoikkauumaisen cokis-lasipullon suunnitteli mies Ruotsissa, Alexander Samuelson. Ja, vi tackar!

Javisst, han har också skiftnycklar!



Kiitos ja kumarrus kaikille!

3 kommenttia:

  1. ookko sää lukenu siinä tenttikirjan ohessa jonkun tietosanakirja. Ajattelin vaan kun oli niin tarkkaa tietoa.

    VastaaPoista
  2. Hah, tarkoitatkin varmaan SITÄ kirjaa, jota yritän edelleen pakoilla...? Joo, kuten näkyy, niin teen ihan mitä vaan pitääkseni sen järkyttävän mielenkiinnottoman teoksen loitolla. Ja hyvin olen kyllä siinä onnistunutkin. Luen mieluummin vaikka tietosanakirjaa ;)

    VastaaPoista
  3. Diskskåpet var alldeles för ohygieniskt(?) för svenskarna så det blev därför aldrig någon poppisprodukt där. Det är ju så väldigt mycket behändigare, vackrare och absolut mer hygieniskt att ha disken torkande på diskbänken...

    Kram
    Sari från Puumui

    VastaaPoista