tiistai 28. helmikuuta 2012

En släpvagn, tack

No niin, näin se elämä ihmisellä etenee muutenkin kuin evoluution kautta kankeasta neandertalilaisesta reippaaksi homo sapienseksi. Projektityöt on saateltu osaltani tältä erää päätökseen, kivaa oli! Erityinen kiitos muuten siitä ikimuistoisesta viimevuotisesta sessiosta, kun työajalla istuimme porukalla mukavasti kruunut päässä. Ne on kuulkaa harvassa tuollaiset työpaikat - tusen tack för alla mina kungliga vänner! Lähes kaikki ylipäätään tehtävissä olevat koulutehtävät on puolestaan työnnetty Optimaan ja Moodleen, adjö. Ruotsin kieli alkaa kohta valua korvien kautta ulos ja kotiväki tulla yhä kiitollisemmaksi lähdöstäni. Ett tack till mig själv och SVT! Juna- ja laivaliput sekä ensimmäisen yön Tukholman hotelli on varattu. Myös karttoja löytyy joka lähtöön :) Jättefint...


On siis aika siirtyä perimmäisten kysymysten äärelle ja kartoittaa matkalaukun tilavuus. Ser lite dåligt ut... Karsinta paikasta laukun sisällä tulee olemaan varsin kova ja moni kertakaikkiaan finaalipaikan ansaitseva vaatekappale ja käyttötavara tulee jäämään näihin maisemiin. Rakkaat punaiset kiiltsusandaalit, valkoiset ja hopeiset vastaavat sekä mustat mokkanilkkurit: Jag är väldigt ledsen för det här. Väldigt! Paha rasti on myös se, että Järvikosken & Härkäpään "Kuntoutuksen perusteet" jää kotiin, "Kuntoutus"-tiiliskivestä puhumattakaan. Kyllä, karsintaa on tehtävä. Sori, opet.

Näin ollen päädyin listaamaan oheen omakätisesti valitut liki turvalukituksen taa sijoitettavat tavarat, jotka löytävät paikan uudesta ruotsinkielisestä toimintaympäristöstään. Opiskeluteeman mukaisesti olen valintani perustanut luonnollisesti myös niiden merkitykseen toimintakykyni edistäjänä :) Här kommer listan, var så goda:




T O P P    10

1. ICF - om hälsa, miljö och funktionshinder. Juu ei, älkää suotta innostuko, en minäkään. Tässä on vain niin hyvä kuntoutusalan ruotsi-sanasto valmiina, ettei tätä siis voi jättää kotiin vaikka miten haluaisi. Onneksi on edes ohut. Työpaikkani lainasi sen ystävällisesti minulle, sillä lukijoita ei ollut tällä viikolla jonoksi asti. Kiitti! Tukee ammatillista kasvua siltä osin kuin siitä jotain jää päähän.

Fan också...


2. Oppariaineisto. Aargh! Voiko tätä muka jollain muulla tavalla kommentoida?  Onneksi tiedän, että saman tuskan jakavat kanssani kaikki muut opiskelukaverit. Siis jaattehan...? Tämän kuntouttavasta vaikutuksesta minulla ei ole mitään todistusaineistoa ja sitä tuskin tuleekaan. Selkeästi psyykkistä toimintakykyäni estävä tekijä. Taidan polttaa koko aineiston.

Vi ska gå hand i hand...
3. Lonely Planet Sweden. Katsotaan, minne tiet vievät. Ehkä kuljen omia teitäni går mina egna vägar, menen matkoihini knallar i väg tai jään puolitiehen stannar på halva vägen. Estää ihanasti sosiaalista syrjäytymistä ja vahvistaa uusia muodostuvia sosiaalisia verkostojani!


4. Aerobic-tossut ja lenkkarit. No okei, on kaksi kohdetta :) Nuo on kuitenkin parit, ei niitä voi erottaa toisistaan. Onnellisesti löysin jo netistä tiedot Finspångin liikuntakeskuksesta eli huhh, ei tarvitsekaan siirtyä pelkästään tylsään juoksemiseen! Tämä homman ydin den springande punkten on tietysti aktiivisen toimijuuden tukeminen.


5. Djävulen bär Prada. Jep, yksi pokkari on ruotsiksi luettava, jotta kehtaa sanoa maassa olleensa. Lupaan lukea tämän sen kolmen kuukauden aikana. Kai. Mainittakoon kuitenkin, että varalukemistona on suomiaineistoa, ja ainahan voi hyppiä ohi kohtien, joita ei ymmärrä. Kuntouttava vaikutus? Hmm... tämä on kyllä paha... Onko viihteellistä kuntoutusta olemassa?


6. Sanakirja, tietysti! Kaikkien ikänäköisten ihmisten pienitekstinen sankari, joka tukee takeltelevaa opiskelijaa matkalla etelästä pohjoiseen. Tämä täytyy kiinnittää käteen kontaktiliimalla. Kasvatuksellisen ja ammatillisen kuntoutuksen perusteos, jonka avulla mahdollistuu sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitäminen. Bonuksena tukee henkilökohtaista kasvua ja kehitystä.

7. Päänsärkytabletteja. Heh, ihan oikeasti :) Tämä vihje on tullut luotettavalta, kokemusperäistä tietoa omaavalta taholta eli ruotsinopelta. Otaksuttavasti hän siis tietää, mistä puhuu. Mahdollistaa ICF-teeman mukaisesti Suoritukset ja osallistumisen vaativissakin olosuhteissa.

Kati är toppen!

8. Jamkin Raportoinnin kansilehti -ohjeistus. Kansilehdet on syvältä. Onneksi näpsäkkä opiskelukaverini Kati T ystävällisesti väänsi jo vuosi sitten minulle selkokieliohjeistuksen sen rakentamisesta.  Ilman sitä olisi jäänyt tehtävät palauttamatta. Kiitti, Kati <3 ! Tästä on myös varakopiot olemassa.

9. Kaikki sata laukkua. Siis ihan tosissaan, ette KAI kuvitelleet minun jättävän kaiken yhden laukun varaan? Carrie Bradshaw on hei toinen nimeni. Mielialan mukaan valittavat asusteet, kuten juurikin siis erilaiset laukut, kohottavat tunnetusti toimintakykyä, ja siksipä STM on päättänyt lisätä ne virallisiksi ammatillisen kuntoutuksen piiriin kuuluviksi apuvälineiksi. Hakekaa äkkiä omanne! Jaakko ja Markku voi antaa omansa mulle.

10. Ulkoinen kovalevy. Pelastaa alkavalta katastrofilta, sillä sisältää kaiken. Myös sen piinallisen opparin. Ehdottomasti turvaa toimintaedellytykset ja tukee näin elämänhallintaa monentasoisesti. Saa tulla viereeni nukkumaan valvottuihin olosuhteisiin.


No niin, kära vänner. Pienoisen ajanpuutteen vuoksi päätän kotimaan kirjeenvaihtajan urani tähän huolimatta siitä, että tämä kirjoittelu on ollut hauskaa ja hyvin terapeuttista. Seuraava tervehdys tuleekin näin ollen sinikeltaisen lipun maisemista ja päästään jo ihan asiaan. Tai no, asiaan siltä osin kuin se omalle tyylilleni mahdollista on :)

Eipä siis muuta kuin Hej så länge, på återseende!
















4 kommenttia:

  1. Meidän kuninkaallisista juhlistahan on siis kuvamateriaalia. Joten voimme aina palauttaa ne iloiset hetket mieleemme.
    Mietin vain että kuka sitä rekkaa ajaa jolla nuo tavarasi sinne Finnspångiin saat? Ja harmi kun ei tullut aikaisemmin puhetta, mutta sanakirja puhelimeen ja sekin tila olisi säästynyt yhdelle laukulle. Trevligt resa!

    VastaaPoista
  2. Tack! Mulla ei muuten oo niitä kuvia. Ne jäi sinne työpaikan tietsikkaan...? Mä odottelen ilmoittautumisia kuskin paikalle :) Mullon muuten siis sanakirja puhelimessa, mutten jaksa sitä sieltä aina etsiä eli ajattelin luottaa vanhaan perinteiseen sanakirjaan -se on siis ihan se matkakoko, pieni kuin mikä. Kulkee helposti mukana kaikissa laukuissa.

    VastaaPoista
  3. Ojdå, det här börjar låta som resefeber!!! Det kommer att bli kul att få höra av dig när du äntligen har kommit fram. Ha det så bra så länge! :-)

    Kramar
    Sari från Puumuli

    VastaaPoista
  4. Resefeber, JA!! Det har du verkligen rätt i, milt sagt :) Ha det bra själv, vi återkommer... :))

    VastaaPoista